Apel al rectorilor clujeni de Centenar: Unirea Universitatilor clujene intr-o comunitate institutionala

O serie de foşti rectori ai universităţilor clujene fac un apel la unirea universităţilor clujene într-o comunitate instituţională. Printre aceşti foşti rectori se numără şi ex-preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc. Apelul foştilor rectori a fost lansat în anul Centenarului, în contextul în care sfârşitul Primului Război Mondial a adus şi formarea primei universităţi româneşti din Transilvania, Regele Ferdinand I. În prezent, universităţile clujene sunt reunite într-o asociaţie, care, însă, este o simplă organizaţie neguvernamentală. În comunitatea clujeană există o dezbatere de mai mulţi ani care vizează adâncirea cooperării dintre aceste universităţi, fie sub forma unei confederaţii care să capete mai multă forţă administrativă prin modificarea Legii Educaţiei, fie într-o universitate metropolitană. Iată apelul rectorilor, în integralitatea sa:

LA CENTENARUL MARII UNIRI

VĂ REAMINTIM DE DATORIA VIEŢII NOASTRE

 

Dragi compatrioţi,

 

Vi se adresează membrii Clubului Rectorilor Universităţilor clujene,din cadrul Fundaţiei Transilvania Leaders, care timp de câteva decenii au susţinut de la Catedră şi prin publicaţii ştiinţifice şi culturale calea dezvoltării şi modernizării României. Fiecare dintre noi a deţinut demnitatea de rector şi cu capacităţile noastre individuale şi sociale am contribuit la formarea a zeci de generaţii de medici, ingineri, agronomi, profesori, jurişti, economişti, scriitori etc., profesionişti de înaltă clasă care, la rândul lor, au pus umărul la progresul ţării. Am considerat totdeauna că a fost datoria noastră să ne punem energiile şi inteligenţa în slujba continuării împlinirii idealului naţional pe care l-au propus atâtea generaţii de vrednici înaintaşi ai construcţiei României moderne.

Acum, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri a Românilor, credem că este nevoie să apreciem şi să omagiem dedicaţia patriotică a Generaţiei Marii Uniri cu recunoştinţă şi conştiinţă. Recunoştinţă pentru că luptătorii pentru cauza realizării statului-naţiune România au lăsat urmaşilor, inclusiv nouă, celor care astăzi trăim în România secolului XXI-lea, o ţară în care era întrunită aproape întreaga naţiune română. Iar compatrioţii noştri de astăzi ar trebui să fie cuprinşi de febra conştiinţei constructive şi creatoare că naţiunea este o realitate care evoluează mereu pe calea pe care o doresc componenţii ei, că speranţa celor de la 1918 a fost ca naţiunea română să se ancoreze definitiv în civilizaţia occidentală a Europei, că acea Mare Generaţie de acum un secol a ştiut că numai munca, dedicaţia şi sacrificiul pot clădi edificiul unei Românii moderne în care cetăţenii ei să fie mândri de ceea ce au înfăptuit. De aceea, noi, rectorii de la Universităţile clujene, ne închinăm cu smerenie şi respect în faţa întregii galerii a personalităţilor Marii Uniri care la Chişinău, Cernăuţi, Alba Iulia, Bucureşti şi în toate ţinuturile locuite de români au făcut posibilă România Mare. Şi, mai presus de orice, vrem să arătăm preţuire pentru naţiunea română care a demonstrat, în acea epocă foarte grea, capacitate de a se mobiliza şi de a se manifesta ca o entitate modernă şi matură, capabilă de circumscriere în europenitate.

Astăzi,adresăm Generaţiei Centenarului îndemnul de a prelua spiritul Generaţiei Marii Uniri de la 1918 şi de a se dedica valorificării enormelor oportunităţi pe care le are acum naţiunea română. Ne îndreptăm, în mod special, către tinerii noştri colegi, studenţii care se pregătesc pe băncile Universităţii, să conştientizeze faptul că ei vor fi noua elită care va conduce naţiunea spre o mereu robustă unitate şi modernitate. Avem un gând de încurajare şi susţinere pentru profesorii şi liderii universităţilor de astăzi, reamintindu-le că datoria vieţii noastre este să dezvoltăm calităţile tinerilor României şi ale întregii naţiuni. Împreună, profesori şi studenţi, să demonstrăm voinţă şi caracter academic prin unirea Universităţilor clujene într-o comunitate instituţională şi creativă care să aducă performanţe tot mai înalte în ţară şi în mediul internaţional, iar colegilor noştri din toată ţara le adresăm chemarea la o nouă mişcare universitară inovatoare şi modernizatoare care să poziţioneze România de mâine acolo unde şi-a dorit generaţia Marii Uniri. Solicităm, cu acest prilej, liderilor politici şi statali ai României de astăzi să considere o datorie fundamentală mobilizarea naţiunii române la realizarea unui ambiţios program de dezvoltare accelerată a ţării.

 

Fundaţia TRANSILVANIA LEADERS                 

CLUJ-NAPOCA, 3 DECEMBRIE 2018

CLUBUL RECTORILOR

 

Prof. Dr. ION VLAD

Prof. Dr. IONEL HAIDUC

Prof. Dr. MARIUS BOJIŢĂ

Prof. Dr. GHEORGHE LAZEA

Prof. Dr. Ing. RADU MUNTEANU

Prof. Dr. Ing. AUREL VLAICU

Prof. Dr. ALEXANDRU SALONTAI

Prof. Dr. LEON SORIN MUNTEAN

Prof. Dr. LIVIU MĂRGHITAŞ

Prof. Dr. RADU SOLOVĂSTRU

Prof. Dr. AUREL MARC

Prof. Dr. ADRIAN POP”

 

Related posts

Leave a Comment